معرفی و تاریخچه شرکت کشتارگاه صنعتی مرغ زرین پر فیضی در سال 2013 با اخذ مجوز از وزارت تجارت در هرات مورد بهره برداری قرار گرفته است. کشور ما از يک طرف که داراي رشد جمعيتی زیاد میباشد و از طرف ديگر گوشت مرغ به عنوان يک غذاي معمولي و روزمره در خانوارهاي افغانی مصرف مي شود و اين در حالي است که در گذشته گوشت مرغ فقط مربوط به مجالس و مناسبتهاي خاص بوده است. لذا براي جوابگويي به نياز جمعيت و تأمين مواد پروتئيني کشور احداث واحد کشتارگاه مرغ ضرورت مييابد. بايد دانست در صورت کاهش قيمت اين محصول، تقاضا براي مصرف آن افزايش خواهد يافت، زيرا سليقه و ذائقه مردم ايران گوشت مرغ را به عنوان غذاي دلپذير قبول مي نمايد. این شرکت بر این امر مصمم است تا گوشت مرغ را براي مصرف غذايي شهروندان آماده کند، به طوري که عمليات کشتار و پاکيزه سازي مرغ کاملاً بهداشتي صورت گرفته و گوشت مرغ عاري از هر گونه پر، مواد زايد و بسته بندي شده در اختيار مصرف کنندگان قرار گيرد. کشتارگاه صنعتی مرغ زرین پر فیضی کماکان به عنوان یکی از با اهمیت ترین واحد های صنعتی این شهر می باشد. شایان ذکر است موضوع فعالیت این مجتمع انجام کلیه خدمات مربوط به کشتار مرغ، تولید پودر ضایعات، بسته بندی، قطعه بندی و انجماد مرغ بوده و هدف آن ارائه هرچه بهتر محصولات بهداشتی و مرغوب با سطحی وسیع در شهر هرات و ومناطق همجوار این شهر وکمک به شبکه بهداشت و دامپزشکی در نیل به اهداف عالیه بهداشت و سلامت عمومی جامعه و کاهش هزینه های درمانی و جلوگیری از هر گونه اسراف می باشد.
مشخصات محصول
پرواضح است که گوشت مرغ از لحاظ غذايي داراي ارزش بالايي است و در برنامه غذايي تمام خانواده ها قرار گرفته است. ميتوان گفت کشتارگاه مرغ يک واحد صنعتي است که وظيفه تأمين گوشت مرغ با رعايت کامل قوانين و مقررات شرع مقدس اسلام صورت گرفته و به لحاظ قابليت انجماد پذيري گوشت مي بايستي تدابير بهداشتي مناسبي (مانند ضد عفوني خط توليد، سردخانه و …) در روند توليد اتخاذ شود. بسته بندي مرغ بايستي در کيسه هايي انجام گيرد و منجمد شده و به بازار عرضه شود و يا به صورت تازه در اختيار مصرف کنندگان قرار گيرد که در صورت دوم مي بايد بلافاصله بعد از انجام مراحل فراهم آوري گوشت مرغ، انتقال به فروشندگان صورت گيرد. وزن مرغ در حدود 7/1 کيلوگرم تخمين زده شده و قسمتهاي خورکي داخل شکم مرغ به صورت بسته هاي جدا همراه با مرغ در اختيار مصرفکننده قرار گيرد.
1. تامین گوشت و ساير متفرقات خوراکي و رسانيدن آن به صورت بهداشتي و مطابق با موازين شرع مقدس اسلام به دست مردم.
2. ایجاد يک مجموعه صنعتي که با بهره دهي کامل که بتواند ادامه کار خود را تضمين کند.
3. اشتغال زايي از طريق ايجاد صنايع پايين دولتي.
4. رعايت ضوابط بهداشتي منعکس در مراجع ذيربط و استاندارهاي موجود.
5. ايجاد ثبات در بازار مربوطه و گسترش صنايع مرتبط نظير مرغ¬ داری، تولید تخم مرغ، پروش مرغ مادر، توليد علوفه.
6. بالا بردن ظرفيت توليد.
7. تبديل ضايعات خون، چربي و ديگر ضايعات به فرآورده هاي قابل مصرف و کاهش آلودگي محيط زيست.
8. نگهداري گوشت به شيوه مناسب، با بهره گيري از تجهيزات بسته بندي و امکانات سردخانه اي.
9. تکميل زنجيره توليد گوشت و رسيدن به خودکفايي.
10. کشتار متمرکز و به دست آوردن آمار دقيق جهت برنامه ريزيهاي آتي.
ارزشهای این شرکت:
1. احترام به حقوق مشتری
2. کارایی و اثربخشی فعالیتها و فرآیندها
3. تعهد گرایی و مسئولیتپذیری مدیران و کارکنان
4. خلاقیت و نوآوری در تولید محصول و ارائه خدمات نوین
5. صداقت و درستکاری در قبال کارکنان، مشتریان و جامعه 6. پایبندی به اصول اخلاق حرفهای، قانون و تعهدات شرکت
7. اهمیت دادن به تأمین مالی، سلامت، رفاه و رشد و تعالی کارکنان
اگر به تاریخچه کشتارگاهها نظر افکنیم ملاحظه می کنیم که قبل از اینکه کشتارگاهها به شکل امروزی پدید بیاید و کشتار ها در محل خاصی متمرکز گردند,هر گوشت فروشی در جوار مکان خود دام مورد نیاز خودراذبح میکردو بدون رعایت موازین بهداشتی اقدام به فروش گوشت میکردند که این سلامت اهالی شهر را به مخاطره میانداخت.در ابتدا دولتها به کمک شهرداریها اقدام به ساخت مکانهای ذبح دام به صورت بهداشتی نمودندو سپس این امر به بخش های خصوصی سپرده شد .اما پس از مدتی این قضیه احساس شد که کنترل و تصدی دولت بر کشتارگاهها لازم است.ناگفته نماند که در برخی کشور ها هنوز کشتارگاههای خصوصی وجود دارد لکن فعالیت آنها تحت نظر سازمان بازرسی گوشت همان کشور صورت گرفته و کنترل و بازرسی نیز به گونه کشتارگاههای دولتی توسط دامپزشکان و بازرسان ذیصلاح انجام میگیرد.
كشتار صنعتي طيور به ترتيب شامل مراحل زير است:
1 ) – دريافت طيور زنده سالم
2 ) – بازرسي فني بهداشتي طيور زنده پيش از كشتار
3 ) – بيهوش كردن طيور زنده
4 ) – سر بريدن طيور زنده
5 ) – خون گيري از لاشه
6 ) – پر كني لاشه
7 ) – تخليه اندرون لاشه
8 ) – بازرسي فني بهداشتي لاشه طيور پس از كشتار
9 ) – جدا سازي اندرون لاشه
10 ) – شستشوي لاشه
11 ) – قطع پاهاي لاشه
12 ) – سرد كردن لاشه
13 ) – آب چكان شدن لاشه
14 ) – آماده سازي لاشه براي بسته بندي که براي تامين و حفظ تندرستي و بهداشت انسان بايد با شرايط و به ترتيب بشرح زير انجام گيرد
طيور زنده را كه تندرستي آنها به تاييد مسئول فني بهداشتي مرغداري رسيده است , معمولا بوسيله قفسهاي مخصوص به داخل سالن دريافت طيور زنده وارد مينمايند , پس از ورود آنها را به آرامي و با احتياط به طوري كه دچار تشويش نشده و آسيب به بدن آنها وارد نيايد از قفسها بيرون آورده و با آويختن هر دو پاي هر پرنده زنده بر روي چنگك ريل متحرك آنها را براي انجام بازرسي فني بهداشتي پيش از كشتار آماده نمايند . قفسهاي تخليه شده را بايد بي درنگ از سالن دريافت طيور زنده خارج كرد. بازرسي فني بهداشتي طيور زنده پيش از كشتار در اين مرحله بايد مسئول فني بهداشتي كارگاه صنعتي، بازرسي فني بهداشتي طيور زنده پيش از كشتار را برابر مفاد استاندارد ملي افغانستان ( آئين كار بازرسي بهداشتي مرغ و خروس پيش و پس از كشتار)، هنگامي كه هر پرنده زنده از هر دو پا بر روي چنگك ريل متحرك آويخته ميشود انجام داده، طيور زنده سالم و مناسب براي كشتار را مشخص، تعيين و تاييد كرده، آنها را با حركت ملايم چنگكهاي ريل متحرك به سالن كشتار هدايت نمايد . بيهوش كردن طيور زنده در اين مرحله بايد يكايك طيور زنده مناسب براي كشتار را در سالن كشتار با بكارگيري شوك الكتريكي و بوسيله دستگاه مخصوص بيهوشي ( دستگاه شامل دوالكترود ميباشد و ولتاژ آن 70-110 ولت برق يكسوي مقطع كه با فركانس 1500-3000 هرتز تنظيم شده است )بيهوش كرد. روش كار اين است كه به محض قرار گرفتن هر يك از طيور در بين دو الكترود دستگاه، جريان برق بين آنها برقرار ميگردد و رغ بيهوش ميشود . سر بريدن طيور زنده در اين مرحله، سر بريدن طيور زنده در سالن كشتار در حالي كه هر پرنده از دو پا بر روي چنگك ريل متحرك آويزان است، پس از بيهوشي طيور انجام ميگيرد. عمل سر بريدن طيور زنده بايد با بكار گيري كارد مناسب و تيز و با دست كارگر ورزيده و به روش شرعي انجام شود. پس از انجام سر بريدن بايد سر به واسطه پوست به لاشه متصل بماند .
اين مرحله از مهمترين مراحل كشتار صنعتي طيور است . در اين مرحله بايد مسئول فني بهداشتي كشتارگاه صنعتي , بازرسي فني بهداشتي لاشه طيور پس از كشتار را , برابر مفاد استاندارد ملي ايران به شماره 3499 ( آيين كار بازرسي فني بهداشتي مرغ و خروس پيش و پس از كشتار ) بر روي يكايك لاشههاي طيور و اندرون مربوطه آن ( ريهها , قلب , كبد , طحال , سنگدان , پيش معده و رودهها ) انجام داده , لاشههاي طيور و اندرون مربوطه آن كه سالم تشخيص داده شده و مورد تاييد بهداشتي قرار گرفته است را با حركت ملايم چنگكهاي ريل متحرك جهت انجام مراحل بعدي كشتار هدايت نمايد .
يادآوري:
– لاشهها و اندرونهاي ناسالم و بيمار كه پس از انجام بازرسي فني بهداشتي لاشه بطور كامل ضبط عمومي شدهاند و نيز قسمتهايي از لاشهها و يا اندرونها كه به علت بيماري بطور موضعي ضبط شده وغير قابل قبول براي مصرف خوراك انسان تشخيص داده شدهاند بايد تماما و با دقت بطور جداگانه جمعآوري شده و از طريق مجاري مخصوص به واحد تبديل لاشهها و اندرونهاي ضبط شده به مواد پروتئيني هدايت و ارسال شود .
– جداسازي اندرون لاشه:در اين مرحله بايد قلب، كبد و سنگدان سالم و تاييد بهداشتي شده هر لاشه از بقيه اندرون لاشه جدا شده، با آب پاكيزه و بهداشتي شسته و پاكيزه شده و بطور جداگانه جمع آوري و جهت مصارف مربوطه آماده و ارسال شود. قطع پاهاي لاشه : در اين مرحله بايد پاهاي هر لاشه بوسيله دستگاه مخصوص قطع كننده پا از مفصل زانو قطع و جدا گردد . بنابراين لاشهها از ريل متحرك خارج گرديده و بر روي نوار نقاله پائين ميافتند . پاهاي بريده شده را بايد به قسمت جمع آوري پا هدايت كرد تا پس از شستشو باآب پاكيزه و بهداشتي جهت مصارف مربوطه آماده و ارسال شود .
– سرد کردن لاشه: در اين مرحله بايد لاشههاي طيور را بمنظور حفظ كيفيت و سلامت آنها سرد كرد . سرد كردن لاشهها بايد با بكارگيري آب سرد و پاكيزه در دو مرحله به ترتيب بشرح زير انجام گيرد
-لاشههاي طيور را بايد در داخل حوضچه فلزي (چيلر) از جنس فولاد زنگ نزن پاكيزه , حاوي آب پاكيزه و بهداشتي و خنك با دماي حدود 15 درجه سلسيوس به مدت 5 دقيقه قرار داد. حجم آب موجود در حوضچه بايد بازا هر لاشه طيور يك ليتر آب باشد و بعد از هر بار تخليه كامل حوضچه از لاشهها، بايد حوضچه را با آب پاكيزه و بهداشتي و مواد پاك كننده كاملا شست و سپس با مواد ضد عفوني كننده مجاز ضد عفوني كرد .
– پس از انجام رديف قبلی و خنك شدن لاشههاي طيور بايد لاشههاي خنك شده را در داخل حوضچه فلزي (چيلر) از جنس فولاد زنگ نزن پاكيزه , حاوي آب پاكيزه بهداشتي و يخ با دماي حدود1-2 درجه سلسيوس به مدت 10 دقيقه قرار داد . حجم آب و يخ موجود در حوضچه بايد به ازاء هر لاشه يك ليتر آب و 0/5 كيلوگرم يخ باشد ( در صورت استفاده از دستگاههاي پيشرفته مجهز به دستگاه سرمازا , دماي آب حوضچه بايد حدود 1-2 درجه سلسيوس باشد ) و بعد از هر بار تخليه كامل حوضچه از لاشهها , بايد حوضچه را با آب پاكيزه و بهداشتي و مواد پاك كننده كاملا شست و سپس با مواد ضد عفوني كننده مجاز ضد عفوني كرد
خون گيري از لاشه :
در اين مرحله در حالي كه لاشه هر پرنده از دو پا بر روي چنگك ريل متحرك آويزان است , عمل خارج شدن كامل خون از لاشه طيور انجام ميگيرد . سرعت حركت ريل متحرك بايد به گونهاي تنظيم گردد كه در فاصله زماني عمل سر بريدن طيور زنده تا پركني لاشه طيور , خون بطور كامل از لاشههاي طيور خارج گرديده باشد ( اين زمان حداقل 2/5 دقيقه ميباشد).
يادآوري:
خونهاي بيرون آمده از بدن طيور كشتار شده بايد در مجاري مخصوص با آب پاكيزه جاري و سپس جمع آوري گرديده و به واحد تبديل خون به مواد پروتئيني هدايت و ارسال شود .
پركني لاشه :در اين مرحله لاشههاي طيور خون گيري شده آويخته بر روي ريل متحرك در داخل محفظه فلزي از جنس فولاد زنگ نزن كه حاوي آب گرم با دماي حدود 60 درجه سلسيوس ميباشد به مدت 2-3 دقيقه در آب گرم غوطهور شده و پرهاي بدن طيور كشتار شده براي سهولت پركني خيسانده گرديده , براي پركني آماده ميشود. لاشههاي طيور بي درنگ پس از خارج شدن از محفظه حاوي آب گرم بايد بوسيله ريل متحرك به دستگاه مخصوص پركني خودكار هدايت گردد . در داخل دستگاه مزبور همه پرها بوسيله انگشتانكهاي لاستيكي ار لاشههاي طيور جدا شده و لاشهها را بايد در حالي كه كاملا بدون پرهاي پوششي بدن ميباشد از دستگاه پركني خارج كنند .
يادآوري:
پرهاي كنده شده حاصله از پركني لاشهها بايد به وسيله جريان آب در مجاري مخصوص جاري و سپس جمع آوري گردد.
تخليه اندرون لاشه :در اين مرحله به ترتيب موارد زير بايد انجام گيرد –
سر لاشههاي طيور بايد از بدن كه بواسطه پوست به آن متصل است , بوسيله دستگاه مخصوص خودكار جدا شود . سرهاي جدا شده را بايد جمع آوري كرده , با آب پاكيزه و بهداشتي شسته و براي مصارف خاص خود آماده و ارسال كرد.
– پوست زير چينهدان هر لاشه بايد بوسيله كارد تيز و مناسب بريده شود. –
چينهدان هر لاشه بايد بوسيله دستگاه مخصوص خودكار و يا دست به صورت كامل از لاشه خارج گردد.
– مقعد هر لاشه بايد بوسيله مته مخصوص خودكاربريده شود.
– پوست زير شكم هر لاشه بايد بوسيله قيچي مخصوص خودكار و يا بوسيله دست و با كارد تيز و مناسب بطور عرضي به درازاي حدود 5 سانتيمتر بريده شود .
– اندرون هر لاشه بايد بوسيله چنگك مخصوص (خودكار يا دستي) از لاشه خارج گردد. يادآوري
– خارج كردن اندرون هر لاشه بايد لزوما با چنگك مخصوص انجام شود زيرا در غير اينصورت ممكن است قسمتهائي از ريهها , چينهدان و قلب در درون حفره سينهاي لاشه باقي بماند
در اين مرحله بايد لاشهها پس از دفع خونابه و مواد زائد به مدت 15 تا 75 دقيقه بر روي دستگاه راكر 5 قرار داده شود تا رطوبت سطحي و اضافي لاشهها دفع شود. سپس بايد لاشهها را براي بسته بندي به قسمت بسته بندي لاشههاي طيور هدايت و ارسال كرد .
يادآوري:
1- كليه مراحل گفته شده از رديف 4-3 تا رديف 4-14 اين استاندارد در قسمتهاي گوناگون سالن كشتار طيور انجام ميگيرد
2- در پايان كار كشتار روزانه بايد كشتارگاه صنعتي طيور و تجهيزات فني و صنعتي آن مانند، دستگاه پركني، حوضچههاي فلزي، لوازم و وسائل كار و مسيرهاي فاضلاب را تماما با آب پاكيزه و بهداشتي شست و با مواد ضد عفوني كننده مجاز ضد عفوني كرد . بسته بندی گوشت مرغ مرغ بسته بندي شده به دو صورت فرآوري شده و فرآوري نشده ارائه مي شود. الف) مرغ فرآوري شده فرايند فرآوري بدين صورت است که ابتدا مرغ در سبدهاي مخصوص مرغ در پيش سردکن و يا بصورت فله اي که دماي صفر درجه سانتيگراد مي باشد در انبار موقت قرار گرفته و پس از آن با سبدهاي حمل مرغ به سالن عمليات مرغ هدايت شده و در اين سالن تمامي عمليات فرآوري صورت مي گيرد و قطعات گوشت مرغ به دو صورت شامل مرغ با استخوان و مرغ بدون استخوان تفکيک شده و در ظروف يکبار مصرف قرار گرفته و روي ظروف يکبار مصرف با سلفون بسته بندي مي شوند، سپس توزين شده و جهت عمليات انجماد وارد پيش سردکن ثانويه مي شود و پس از نگهداري در دماي 10درجه سانتيگراد آماده عرضه به بازار (عرضه به صورت گرم ) يا نگهداري در تونل انجماد بمدت 4 ساعت و سپس نگهداري در سردخانه (عرضه به صورت سرد) مي باشند. و بقيه موارد که شامل پوست ، دل و جگر ، بال و گردن و اسکلت مرغ مي شود تفکيک شده و در سبدهايي جداگانه به بازار فرستاده مي شوند. ب) مرغ بسته بندي (فرآوري نشده): در صورتيکه عمليات فرآوري روي مرغ صورت نگيرد مرغ را بعد از تحويل وارد سالن عمليات شده و محتويات داخل شکمي مرغ را خالي کرده و بعد از قرار دادن داخل کيسه هاي بسته بندي مرغ و توزين مرغ آن را وارد سردخانه کرده و در دماي 30 – درجه سانتيگراد آن را منجمد کرده و سپس در بسته بندي هاي تا 15 کيلوگرمي به بازار ارائه مي کنند.
1. خط اصلی کشتار ریل اصلی خط کشتار ترولی و زنجیر قلاب و رابط 2. واحد قطعه بندی دستگاه سورتینگ دستگاه قطعه بندی دستگاه استرژ و لیبل زنی 3. تجهیزات ذبح و پرکنی ریل حمل قفس قفس شور شوکر حوض جمع آوری خون شمارشگر اسکالدر پرکن کله کش پرنده شوی پابر چیلر پا انداز قلاب شور
تسمه نقاله جداسازی دل و جگر و سنگدان دستگاه سنگدان پاک کن دستگاه پوست گیر سنگدان چیلر مخصوص دل و جگر و سنگدان میز های مخصوص جدا سازی و بسته بندی دل و جگر و سنگدان پوست گیر پای مرغ دستگاه برش ساق پای مرغ دستگاه ناخن زن 8. تجهیزات واحد فرآوری(عمل آوری) پای مرغ صادراتی دستگاه شستشو وان آب گرم پوست گیر پا مرغ دستگاه برش ساق فینیشر سورتینگ بسته بندی کارتن زنی شیرینگ پک راکهای حمل پا مرغ به تونل انجماد 9. واحد بسته بندی میز مخصوص بسته بندی قیف پِرکنی مرغ کلیپ زن تاریخ زن شیرینگ پک راکهای حمل مرغ بسته بندی شده به تونل انجماد